BEGIN TRANSACTION …

(by: Jasmin Azemović)

Trening summary

with one comment

U sklopu MSCommunity aktivnosti, održao sam kratki trening na temu: Analiza, projektovanje i relaciono modeliranje u prostorijama Microsoft BiH (Unitic-Sarajevo, 11.08.2011). Trening je po mojoj ocjeni bio vrlo uspješan i što je najvažnije ekipa je bila jako komunikativna i sigurno željna da nauči i čuje nešto novo.

Trening je počeo u 10.00 i trajao do 15.00. Pet sati je malo za ono što sam želio da kažem. Ako uzmemo u obzir da navedenu problematiku predajem cijeli semestar, slika postaje jasnija. Iz navednog razloga trening je podjeljen u pet lekcija:

1. Osnovni pojmovi, značaj baza podataka i uvod u SQL Server

Svaka priča ima svoj početak. Naša je krenula sa definisanjem pojmova i postavljanjem baze podataka na njeno mjesto. Pod ovim mislim na sagledavanje važnosti i okvira u kojima se baza nalazi. Ako stvari posmatramo iz današnjeg ugla onda je jasno da praktično i nema informacijskog sistema, a da isti nije povezan sa nekim data storage-om. Lekcija se završavama sa uvodom u SQL Server na kojim se i vrti cijela priča.

2. Temelji baze podataka

Druga lekcija fokus pomjera na same temelje na koje se oslanja dobra baza (akcenat na dobra). Između ostalog smo naveli da  su to: Relacini model i normalizacija, dostupnost, redudantnost, skalabilnost, pohrana, sigurnost, audit i privatnost. Malo smo se detaljnije osvrnuli na  “dječije bolesti” koje poprimaju status pandemije, a to je mala ili nikakv a briga za privatnost i sigurnost podataka u bazama. Primarni sadržaj lekcije jeste relacini model, pojmovi PK/FK i proces normalizacije.

3. Faze analize i projektovanja

Svakako jednako važan dio kursa jeste prolazak kroz sve sve faze analize i projektovanja jednog informacijskog sistema, a sve u cilju donošenja ispravnih odluka u razvoju. U suprotnom greške u ovim fazama mogu dovesti do lančanih rekacija koje se kasnije protežu kroz kompletan životni ciklus softvera.

4. Projekta "Studentska služba"

Dio treninga gdje su polaznici na praktičnom primjeru sistema vidjeli primjenu prve tri faze analize i dizajna (tj. one koje najviše uključuju baze podataka). Modelirano je oko 30 % funkcionalnosti sistema. Uglavnom prototip može biti dobra osnova za daljne modeliranje.

5. Praktični dio

Svaki polaznik je odabrao jednu od ponuđenih tema i u nekih 45 minuta pokušao uraditi analizui i osnovni dizajn strukture baze podataka. Rezultati su bili jako dobri !

Resursi treninga

Prezentacija (PDF)

eSluzbaDB (model baze podataka) – napominjem da se kod modela baze nije “gubilo” mnogo vremena na opseg i tipova podataka (manjak vremena), ali svakao da ispravan odabir tipova i opsega predstavlja jednu od karika dobrog dizajna.

Video sadržaj (link na YouTube kanal, pojedinačni linkovi se nalaze ispod)

Cijelo predavanje traje oko 4 sata i podjeljeno je na tri dijela. Napominjem da sve snimamo uživo tako da postoji interakcija sa auditorijem i svi oni problemi kada se radi live :). Mikrofon je bio fiksiran tako da se u udređenim momentima može pojaviti oscilacija u jačini zvuka zbog kretanja kroz prostor. Sve u svemu vjerujem da će ova tri videa dati prikaza odlične radne atmosfere 🙂

Prvi dio video sadržaja.

Drugi dio video sadržaja.

Treći dio video sadržaja.

Ovaj trening bi doživou punu snagu kada bi se proširio na 2-3 dana. Tada bi se imalo mnogo više vremena za uključivanje elemenata koji nisu tu, ali svakako i za proširenje postojećih.

END TRANSACTION
Advertisements

Written by Jasmin Azemović

18/08/2011 at 12:14

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] u 10.00 i trajao do 15.00. Pet sati je malo za ono što sam želio da kažem. Ako uzmemo u obzir… (more) Posted: kol 18 2011, 03:09 by Jasmin Azemović | with no comments Filed under: SQL, SQL Server […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: